سرویس جهان مشرق - اعتراضات علیه تبعید نژادی در اروپا و آمریکا هر روز ابعاد جدید به خود میگیرد. روز گذشته دهها هزار نفر از معترضان علیه تبعیض نژادی و مخالفان برگزاری تظاهرات در انگلیس گرفته تا جلیقه زردها در فرانسه و طرفداران ترامپ و نژادپرستان سفیدپوست و معترضان سیاهپوست در آمریکا حضور گستردهتری در شهرهای مختلف این کشورها داشتند که در نهایت با تنش و درگیری با یکدیگر و پلیس همراه بود.
اعتراض فرانسویها علیه خشونت پلیس
معترضان فرانسوی یا همان جلیقه زردها که چند هفته به دلیل شیوع ویروس کرونا، تظاهرات خود را در روز شنبه متوقف کرده بودند، از دیروز بار دیگر به خیابانها آمده و اعتراض خود را به سیاستهای دولت این کشور اعلام کردند. آشوب در فرانسه به تبعیت از راهپیماییها در آمریکا شکل گرفت، اما خشونت پلیس در داخل آتش اعتراضات را شعلهور ساخته است. اعتراضات ضد نژادپرستی به رغم درخواست مقامات این کشور که مصرانه از مردم خواستهاند تا به قوانین فاصلهگذاری اجتماعی احترام بگذارند روز گذشته در فرانسه برگزار شد. چهار تظاهرات اعتراضی جداگانه در پاریس اجازه برگزاری پیدا کردند که دو مورد از آنها در اعتراض به نژادپرستی و خشونت پلیس صورت گرفتند. معترضان در خیابانهای پاریس راهپیمایی کردند و پلاکاردهایی به زبان فرانسوی در دست داشتند که بر روی آنها نوشته شده بود «بگذارید نفس بکشیم». اشاره آنها به جورج فلوید سیاهپوست آمریکایی بود که روز ۲۵ ماه مه در شهر مینیاپولیس به دست یک مأمور پلیس کشته شد. مأمور مذکور به مدت حدود ۹ دقیقه زانوی خود را بر گلوی جورج فلوید گذاشته و فشار داده بود.
سه تظاهرات دیگر نیز طبق برنامه قرار بود برگزار شوند که ممنوع اعلام شدند، از جمله تظاهرات در نزدیکی سفارت آمریکا توسط اتحادیه دفاع از آفریقاییهای سیاهپوست و یک تظاهرات دیگر که به خشونتهای اخیر ضد چچنها در شهر دیژون مربوط میشد.
صدها نفر از مردم پاریس به یاد مردان سیاهپوستی که در مواجهه با پلیس فرانسه یا در شرایط مشکوک جان خود را از دست دادهاند ضد نژادپرستی و خشونت پلیس دست به تظاهرات زدند. بسیاری از معترضان در میدان پلاس دو لا رپویلیک تجمع کردند. برخی از آنها پلاکاردهایی به همراه داشتند که بر روی آنها نوشته شده بود: «عدالت برای ابو». اشاره آنها به ابراهیم با جوان ۲۲ سالهای بود که در ماه اکتبر در تصادف موتورسیکلت در نزدیکی محل عملیات پلیس کشته شد. خانواده وی ظن آن دارند که مأموران پلیس مقصر ماجرا بودهاند.
معترضان قصد داشتند به سمت خانه سابق لامین دینگ تبعه ۲۵ ساله فرانسوی سنگالیتبار راهپیمایی کنند که در سال ۲۰۰۷ سوار بر ون پلیس جان خود را از دست داد. یک تظاهرات دیگر در حمایت از کارگران غیرقانونی نیز قرار بود برگزار شده و به راهپیمایی ضد نژادپرستی ملحق شود.
اقدام نمادین کارکنان فرانسوی در اعتراض به وزارت بهداشت و کرونا
گروه کوچکی از فعالان روز شنبه در حمایت از کارکنان دولتی حوزه پزشکی دست به اعتراض در مقابل وزارت بهداشت فرانسه زدند. کارکنان مذکور خواستار افزایش حقوق و همچنین افزایش تعداد کارکنان بیمارستانها شدهاند. معترضان در اشاره نمادین به خون کسانی که در اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و نیز در اعتراض به نابسامانی وضعیت شغلی کارمندان بخش درمان و بهداشت به ساختمان وزارت بهداشت رنگ قرمز اسپری کردند. سخنگوی گروه فعالی که از این اعتراضات پشتیبانی میکند، در این خصوص به رویترز گفت «سالهاست که کارکنان بهداشت و درمان به ما هشدار میدهند که منابع کافی برای پرداخت حقوق، تهیه و نگهداری تخت و تجهیزات بیمارستانی به شکلی که جوابگوی نیازها باشد، ندارند.»
این اعتراضات پس از آن صورت میگیرد که دولت امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، اعلام کرد تصمیم دارد برای قدردانی از کادر بهداشت این کشور که در دوران شیوع سخت کرونا تمامی بار را بر روی دوش خود کشیدند ۱۵۰۰ یورو به کارمندان مراقبت بهداشتی در بخشهای دولتی اهدا کند. با این حال، بسیاری از کارکنان بخش بهداشت بر این باور هستند که دولت باید اقدامات بیشتری را برای آنها انجام میداد و تظاهرات کارکنان بهداشت در این هفته نیز که در پاریس برگزار شد به خشونت کشیده شد.
گسترش اعتراضات در انگلیس با چاشنی چاقوکشی
چند تظاهرات ضد نژادپرستی نیز در انگلیس برگزار شد. صبح شنبه، حدود ۱۵۰۰ نفر در شهر گلاسکوی اسکاتلند جمع شدند تا در حمایت از جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» دست به اعتراض بزنند.
تظاهرات دیگری نیز در لندن برگزار شد. این اعتراضات در شرایطی صورت گرفت که برگزارکنندگان پویش ضد نژادپرستی راهپیماییهایی که برای روزهای پایانی هفته پیش برنامهریزی شده بودند را لغو کردند تا مانع هرگونه درگیری با فعالان راست افراطی شوند که متقابلاً دست به اعتراض زده بودند.
تظاهرات کنندگان مانند هفتههای گذشته ظهر شنبه در هاید پارک واقع در قلب لندن تجمع کرده و با سر دادن شعارهایی علیه تبعیض نژادی، نابرابری اجتماعی و ضد امپریالیسم به سمت پارلمان راهپیمایی کردند. صدها معترض دیگر هم پس از تجمع در مقابل سفارت آمریکا در لندن، فریاد ضد ترامپ سرداده و سپس به سمت پارلمان تظاهرات کرده تا به سایر معترضان ملحق شوند.
پلیس ضد شورش که در هفتههای گذشته با معترضان درگیر شده بود، حضور پررنگی را برای کنترل اوضاع و جلوگیری از بروز خشونت داشت. در اسکاتلند، صدها نفر به راهپیمایی ضد نژادپرستی در میدان جورج شهر گلاسکو پیوستند.
میان تماشاگرنماهای فوتبال و پلیس در گلاسکو درگیری صورت گرفت و حدود ۱۰۰ مأمور پلیس حاضر در میدان، تظاهرکنندگان ضد نژادپرستی را محاصره کردند. بر اساس اعلام پلیس بیستوچهار نفر تاکنون در ارتباط با تظاهرات در حمایت از جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» و تظاهرات متقابل راست افراطی در انگلیس طی سه هفته گذشته به ارتکاب جرم متهم شدهاند. ده نفر از آنها فقط در شهر لندن در ارتباط با اعتراضات مذکور و اعتراضات متقابل متهم شدهاند.
در هاید پارک، یکی از برگزارکنندگان مراسم به نام ایمارن آیتون طی یک سخنرانی آتشین خواستار عزل خانم میرزا از سمت ریاست کمیته دولتی ضد نابرابری نژادی شد. وی در جمع حدود ۶۰۰ نفر فریاد زد:
«ما امروز اینجا جمع شدهایم، چون میدانیم جان سیاهپوستان مهم است. ما امروز اینجاییم، چون میدانیم سیاه رنگ زیبایی است. ما امروز اینجا جمع شدهایم، زیرا وقت آن رسیده که نژادپرستی نهادینهشده را از بین ببریم.»
وی افزود:
«بوریس جانسون به خواسته ما واکنش نشان داده. او فریاد ما را شنیده و در پاسخ یک کمیسیون جدید ضد نابرابری نژادی تشکیل داده است. ما در این خصوص سپاسگزار هستیم، اما میدانیم که یک اشتباه فاحش رخ داده است. یک اشتباه فاجعهبار صورت گرفته است. بوریس جانسون زنی به نام مونیرا میرزا را به ریاست کمیسیون ضد نابرابری نژاد منصوب کرده است. این زن باور ندارد که نژادپرستی نهادینه شده است ــ او استدلال کرده که نژادپرستی بیشتر یک برداشت است تا واقعیت.»
یک معترض در این خصوص گفت:
«قبل از آنکه به محل اعتراضات بیایم همه چیز را به صورت آنلاین دیدم. همه ویدئوهای مربوط به وحشیگری پلیس را دیدم و این امر مرا خشمگین میکند و احساساتم را در خصوص نژادپرستی جریحهدار میسازد. وقتی در اعتراضات شرکت میکنم آرام میشوم، آرامش مییابم ــ ما خانوادههایی داریم، ما مردمی داریم که میخواهند بفهمند و این معنای جامعه است.»
تاشِ ۲۳ ساله امروز برای اولین بار در اعتراضات در حمایت از جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» شرکت میکرد. وی در این خصوص گفت:
«این اعتراضات من را امیدوار و در عین حال نگران میسازد. ما درگیر همهگیری بیماری هستیم، اما نمیخواهم اعتراضات فقط در حد هشتگ زدن و داغ کردن هشتگ باشد. اعتراضات از آن جهت امیدوارکننده است که مردم در نهایت دارند صدای ما را میشنوند، اما آیا به این خاطر به صدای ما گوش میسپارند که حوصلهشان سر رفته و وقت اضافه آوردهاند؟ من میخواهم شاهد تغییر باشم. میخواهم این اعتراضات ادامه داشته باشند.»
جرمی مأکل ۳۳ ساله و اهل نیویورک است، اما طی ۱۰ سال گذشته ساکن انگلیس بوده است. وی گفت تجربهاش از نژادپرستی در لندن متفاوت از آن چیزی بوده که در آمریکا شاهدش بوده است. وی در این باره اظهار داشت:
«از آن جهت فرق دارد که اینجا (به خاطر سباهپوست بودن) کشته نمیشوید، در حالی که در آمریکا عملاً ممکن است پلیس ماشینتان را متوقف کند و جان خود را از دست بدهید.»
وی افزود:
«علیرغم آنچه گفته شد، اینجا اوضاع پیچیدهتر است. در آمریکا مردم علنیتر درباره موضوعات صحبت میکنند. من در نیویورک بزرگ شدم که یک شهر لیبرال است. فکر کردن درباره آنچه در تگزاس و جاهای دیگر میگذرد ترسناک است.»
چاقوکشی مرگبار و تنش میان گروههای راست افراطی و نژادپرست با پلیس و معترضان
در گلاسکو بیش از ۱۰۰ مأمور پلیس ــ آر جمله پلیس ضد شورش و اسبسوار ــ حاضر بودند. این شهر صبح روز گذشته شاهد درگیری میان معترضان حامی مجسمهها و مأموران پلیسی بود که ماسک به صورت داشتند.
از اسبهای پلیس و پلیس ضد شورش جهت ممانعت از ورود معترضان به میدان استفاده شد. طرفداران و اعضای یک گروه راست افراطی در فضای مجازی اعلام کرده بودند که قصد دارند «در حمایت از مجسمهها» به سمت میدان بروند.
همچنین رسانههای انگلیس از حمله با چاقو به چندین نفر در شهر «ردینگ» انگلیس در بامداد شب گذشته خبر دادهاند. این شهر ساعاتی قبلتر صحنه تظاهراتهای ضد نژادپرستانه بود. پلیس اعلام کرد در حال تحقیق درباره «رویدادی جدی» در شهر «ردینگ» است. رسانهها گزارش دادهاند ۳ نفر کشته و ۲ نفر زخمی شدهاند و یک نفر در این رابطه دستگیر شده است.
هفته پیش نیز، صدها نفر از مردان عمدتاً سفیدپوست ــ افراطگرایان و غیره ــ در مرکز لندن دست به اعتراض متقابل در برابر راهپیمایی حامیان جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» زدند. حدود ۱۰۰۰ نفر از معترضان مقررات منع آمدوشد را در ساعت ۵ عصر نادیده گرفتند و در کنار برج نلسون باقی ماندند. در آنجا، آشوبگران در هر دو سمت با پلیس درگیر شدند. حدود ۱۵ نفر، از جمله شش مأمور پلیس، مجروح شدند و شش نفر نیز روانه بیمارستان شدند.
بر اساس گزارشها پلیس لندن طی یک ماه گذشته حدود ۲۳۰ نفر را بازداشت کرده است. بیش از نیمی از این بازداشتها مربوط به اعتراضات ۱۳ ژوئیه است که در جریان آن فعالان راست افراطی با پلیس درگیر شدند. تا به اینجای کار، بیستوچهار نفر به ایجاد بینظمی، حمله، خسارتزنی مجرمانه، حمل مواد مخدر، و جرائم مرتبط با مقررات محافظت از سلامت متهم شدهاند.
ناآرامی در آلمان با غارت فروشگاهها و درگیری با پلیس
در آلمان نیز همچون هفته گذشته اعتراضات ادامه داشت و شب گذشته صدها نفر در مرکز شهر اشتوتگارت طی درگیریهای خیابانی با پلیس، اموال عمومی را تخریب کردند. سخنگوی پلیس اشتوتگارت در این رابطه گفت: در ابتدا وضعیت کاملاً خارج از کنترل بود، اما بعد از گذشت چند ساعت، اوضاع حوالی صبح آرام شد.
در ویدیوهای منتشرشده از این درگیریها، تصاویری از مردانی که پنجرههای فروشگاهها را با لگد میشکنند و مغازهها را غارت میکنند دیده میشد. آمارهای پلیس از حضور ۵۰۰ نفری در گروههای کوچک و حرکت آنها از بخشی از شهر به بخشی دیگر حکایت دارد. پلیس همچنین چندین نفر را بازداشت کرده است. مرکز آشوب خیابانی بوده که یکی از مراکز اصلی خرید در این شهر است. هفته گذشته نیز درگیریهای پراکندهای بین گروههایی از جوانان و نیروهای پلیس اشتوتگارت رخ داد.
تداوم اعتراضات در آمریکا و پایین کشیدن مجسمههای تاریخی در ایالتهای مختلف
در آمریکا نیز میلیونها معترض در سراسر این کشور در سالگرد پایان بردهداری به خیابانها آمدند و خواستار پایان یافتن نژادپرستی در آمریکا شدند. بزرگترین اعتراضات در شیکاگو، اوکلند، نیویورک سیتی، واشنگتن، سیاتل، سانفرانسیسکو و دیگر شهرها برگزار شد. مردم معترض آمریکا همزمان با برگزاری تظاهراتهای میلیونی ضدنژادپرستی در سراسر این کشور، مجسمه شخصیتهای مهم را واژگون میکنند. معترضان در روزهای گذشته مجسمههای شخصیتهایی را که بیش از ۱۵۰ سال پیش برای استقلال از ایالات متحده تلاش کرده بودند، به زیر کشیدند.
معترضان به تبعیض نژادی در آمریکا با تجمع در اطراف مجسمه «جورج واشنگتن» بنیانگذار و اولین رئیسجمهوری این کشور در شهر پورتلند واقع در ایالت اورگان، مجسمه را واژگون کردند و قبل از کشیدن آن روی زمین، سرش را آتش زدند.
به گزارش شبکه خبری سیانان، تصاویر و عکسهای منتشرشده از مجسمه، شماره ۱۶۱۹ را که توسط معترضان روی آن نوشته شده، نشان میدهد و اشاره به سالی دارد که اولین بردهها به سرزمینی منتقل شدند که اکنون ایالات متحده نام دارد. همچنین پلیس پورتلند اعلام کرد گروهی که به مجسمه حمله و آن را واژگون کردند، گریختند و هیچ کس در جریان این رویداد بازداشت نشد. هفته گذشته نیز معترضان مجسمه «توماس جفرسون» سومین رئیسجمهوری آمریکا را در مقابل دبیرستانی در پورتلند به زیر کشاندند و با رنگ روی آن جمله «صاحب برده» و نام «جورج فلوید» را نوشتند. واشنگتن و جفرسون هر دو روسای جمهوری بودند که در طول زندگی و زمامداریشان صاحب صدها برده بودند.
در ویرجینیا نیز مجسمه کریستف کلمب کاشف قاره آمریکا در ادامه اعتراضهای سراسری در ایالات متحده به نژادپرستی، پایین کشیده شد و در پارکی در شهر ریچموند ایالت ویرجینیا به آب انداخته شد.
معترضان در واشنگتن نیز روز جمعه مجسمه آلبرت پایک یکی از ژنرالهای کنفدراسیون را به آتش کشیدند. بر اساس گزارشها، حدود ۸۰ تا ۱۰۰ نفر از معترضان ساعت ۱۱ شب روز جمعه در اطراف مجسمه ژنرال پایک تجمع کردند و این مجسمه را به آتش کشیدند.
چندین مجسمه نیز به دستور فرماندار ایالت کارولینای شمالی از محلشان برداشته شدند تا زدوخوردی میان معترضان و هواداران برتری نژادی ایجاد نشود. معترضان در منطقه «گلدن گیت پارک» سانفرانسیسکو نیز با رنگ قرمز روی پایه ستون مجسمهها نوشتند: بردهدار. آنها سپس مجسمهها را با طناب سرنگون کردند. یکی از این مجسمهها متعلق به «فرانسیس اسکات کی» سراینده سرود ملی آمریکا بود. کی چند برده داشت. یکی دیگر از این مجسمهها به «اولیس گرانت» تعلق داشت. وی در پایان جنگ داخلی آمریکا نقش ایفا کرد و سپس رئیسجمهوری این کشور شد. معترضان معتقدند که وی و خانوادهاش بردهدار بودند. مجسمه «خونیپرو سرا» مسیونر اسپانیایی قرن هجدهم نیز به زیر کشیده شد. وی بومیان آمریکا را مجبور کرد که کاتولیک شوند؛ در غیر این صورت آنها را مجازات میکرد.
شایان ذکر است اعتراضات علیه نژادپرستی و نمادهای دوران بردهداری آمریکا پس از قتل «جورج فلوید» شهروند سیاهپوست توسط پلیس این کشور اوج گرفت که به کشورهای انگلیس و بلژیک هم سرایت کرد. بر اساس گفته کارشناسان و رسانهها به نظر میرسد با رودررو شدن معترضان نژادی با نژادپرستان افراطی و داغتر شدن رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، دامنه اعتراضات و خشونتها در این کشور گسترش یابد و حتی تبدیل به جنگ داخلی شود. تابستان داغ آمریکا فرا رسیده است.